Historie

De Nieuwjaarsduik Horst aan de Maas kent een rijke historie vanaf vlak na de eeuwwisseling.

2015 - Een stralende maar koude plons

De vijftiende duik is weer een plaatje. De weergoden werken optimaal mee. De vele toeschouwers worden verwarmd door een stralend zonnetje. Voor de bijna 200 deelnemers is het echter andere koek. Eerst lekker opwarmen op het strand en daarna in water van amper 2 graden duiken. Dat valt niet altijd mee. Al met al wordt het weer een plaatje met vele vrolijke oranje Unox-mutsen. De organisatie noemt het een bijna perfecte uitvoering. Bijna. Er moet toch wat te verbeteren blijven.


2014 - De eerste zonnige duik in jaren

In 2014 wordt vanwege ruimtegebrek vóór het Parkhotel uitgeweken naar de vertrouwde duiklocatie op het recreatiestrand. Achteraf gezien een zeer goed keus. Maar liefst 2000 bezoekers zien 194 helden in het koude water van de Kasteelse Bossen springen. Het is prachtig weer; een stralend zonnetje met een luchttemperatuur van 10 graden! Het voorprogramma valt goed in de smaak. Een survivalrun door Vera's Vettige Vijf en optredens van carnavalstrio Krangs Um en de jeugdbrandweer, die de deelnemers op de proef stellen met een koude douche.


2013 - Een luxe duik vanuit het Parkhotel

Voor deze duik vindt de duik onderdak bij het Parkhotel dat pal aan het strand gelegen is. Dit luxe onderkomen op een steenworp afstand van het strand trekt opnieuw meer dan tweehonderd deelnemers. De publieke belangstelling valt tegen vanwege het miezerige weer. Het strand wordt bevolkt door amper 500 belangstellenden.


2012 - Een natte Floriadeduik

2012De organisatie heeft voor deze duik een pact gesloten met de Floriade; de wereldtuinbouwtentoonstelling die dat jaar in de regio Venlo wordt gehouden. Op een druilerige nieuwjaarsdag hebben zich maar liefst 207 deelnemers (een absoluut record!) verzameld op het strand. Verder is er heel publiek voor een optreden van Eva Wijnen, deejay Ron van den Beuken en een grandioze heldenduik. De thermometer wijst 13 graden aan als de meute te water gaat; een tweede record voor deze editie.

Bekijk hier de foto's »


2011 - De eerste wakduik

2011De elfde duik werd een hele gekke duik. De recreatieplas van de Kasteelse Bossen is bedekt met een dragende ijsvloer van 15 cm dik. Met kettingzagen en pikhouwelen wordt op oudejaarsdag een groot wak gemaakt. Vanaf het met een dik pak sneeuw bedekte strand wordt in kleine groepjes in het wak gedoken. Slechts 90 waaghalzen durven deze Siberische duik aan. Na afloop is het berengezellig tijdens een geïmproviseerde afterparty in de cateringtent op het strand.

Bekijk hier de foto's »


2010 - Een geslaagde jubileumduik

2010Ruim 130 duikers gaan te water tijdens de tiende editie van de Horster Nieuwjaarsduik. Het is bar koud en het strand is zelfs met een dun laagje sneeuw bedekt. Dat belet ca. 2000 toeschouwers niet om bij deze happening aanwezig te zijn. Verder tal van extra's; een carnavalskraker vanuit een hoogwerker, de huldiging van de nieuwjaarsduiker van het decennium en -voor het eerst- de afterparty in een overvol strandpaviljoen op het strand. Al met al een waardig jubileum.

Bekijk hier de foto's »


2009 - De koudste duik ooit

2009De voortekenen waren goed. Voor de eerste keer krijgt de Nieuwjaarsduik Horst a/d Maas het predicaat 'Unox serieuze duik'. Een vroeg invallende winter gooit echter bijna roet in het eten. In 1996 was recreatieplas Kasteelse Bossen voor het laatst voorzien van een stevige ijsvloer. Na veel overleg, een heus crisisberaad, extra veiligheidsmaatregelen en de inzet van een graafmachine gaat de duik uiteindelijk toch door. Met nog meer toeschouwers, maar minder duikers; 'slechts' 95 doen mee aan deze historische duik. Door het lagere aantal deelnemers wort ook minder opgehaald voor het goede doel. Desondanks gaat € 1752,= naar een ontwikkelingsproject in Ghana.

Bekijk hier de foto's »


2008 - De grootse duik van Zuid-Nederland

2008Hiermee afficheert stichting Cold Turkey haar evenement voorafgaand aan de achtste editie. Ook nu wordt dit weer bewezen met enkele duizenden toeschouwers en een vaste schare deelnemers (150). Najaar 2007 adopteert het stichtingsbestuur Koen Kalkoen voor een jaar. Dit stuk pluimvee maakt onderdeel uit van een dierenwei bij De Wendel in Horst. De duikers halen op 1 januari € 2125,= op voor een grondige opknapbeurt van de wei.

Bekijk hier de foto's »


2007 - Duik gaat door, ondanks storm

2007Diverse Nieuwjaarsduiken aan de kust worden afgelast vanwege de stormachtige wind. De Horster duik gaat gewoon door en verwelkomt enkele 'gastduikers' uit Zuid-Holland. Op nieuwjaarsdag wordt het strand aan de Kasteelse Bossen bevolkt door ruim 2500 toeschouwers en 175 duikers. Het evenement lijkt in alle opzichten uit haar voegen te barsten. Voor het eerst zijn er verkeersproblemen langs de toegangswegen. De duik haalt opnieuw het L1-nieuws én de voorpagina van de Limburger én brengt ook nog eens € 2000,= op voor de Vrienden van Elzenhorst.

Bekijk hier de foto's »


2006 - Lenteachtige temperaturen

2006Na een week van barre kou met vorst, ijzel en sneeuw baden de deelnemers in een voorjaarszonnetje. Met een buitentemperatuur van 10 graden voelt het water echter nog kouder aan. Voor het eerst verschijnt een afvaardiging uit Kiev (Oekraïne) die een demonstratie winterzwemmen etaleert. De publieke belangstelling overtreft alle voorgaande edities; 2000 toeschouwers! De opbrengst van de duik loopt hiermee in de pas; € 2000,= voor een ontwikkelingsproject op het Indonesische eiland Flores. 's Avonds is een delegatie van de Horster Nieuwjaarsduik bij Mooi weer de leeuw!

Bekijk hier de foto's »


2005 - Vijfde editie levert groot bedrag op voor Azië

2005Na de tsunami van december 2004 staat alles in het teken van collecteren voor het goede doel. De 150 duikers halen maar liefst € 2750,= op. Samen met enkele andere initiatieven wordt uiteindelijk € 4220,= overgemaakt op giro 555 t.b.v. de slachtoffers van de tsunami in Zuid-oost Azië. Uiteraard werd er ook nog gedoken door 130 durfals.

Bekijk hier de foto's »


2004 - Het wordt steeds drukker

2004De stijgende lijn zet door; 1200 belangstellenden zien 100 bikkels te water gaan. De Horster nieuwjaarsduik wordt een ludiek feest waarbij de deelnemers zich steeds meer uitdossen. Scouting, het goede doel van dat jaar, mag uiteindelijk € 1700,= bijschrijven op haar bankrekening. Dagblad De Limburger bestempeld de Nieuwjaarsduik als medicijn tegen een kater. Waarvan akte.

Bekijk hier de foto's »


2003 - Burgemeester in de regen

2003De kleedruimte is groter én voorzien van een degelijke houten vloer. Uiteindelijk gaan 70 helden kopje onder. De actuele watertemperatuur is 4 graden! De toenmalige burgemeester en huidige gouverneur Leon Frissen verricht het startschot. Een traditie is geboren. Meer dan duizend toeschouwers trotseren de regen en vormen samen één grote openlucht-nieuwjaarsbijeenkomst. De opbrengst van € 1500,= gaat naar de EHBO-vereniging in Horst.

Bekijk hier de foto's »


2002 - Een ijskoude officiële duik

2002De eerste officiële duik levert 41 deelnemers op. De organisatie had gerekend op honderd bezoekers. Uiteindelijk kwamen maar liefst duizend mensen opdagen om getuige te zijn van deze -voor Horst- unieke happening. Het is ijskoud, de recreatieplas is voor een deel bedekt met ijs en de ondergrond is stijf bevroren. In de bescheiden kleedruimte ontbreekt een vloer waardoor de duikers tot hun enkels in het ijswater staan. Voor het eerst is ook een goed doel aan de duik verbonden. De duikers halen samen € 900,= op voor het Rode Kruis in Horst.

Bekijk hier de foto's »


2001 - De eerste 'wilde duik'

Op de eerste miezerige waterkoude dag van dat jaar staan enkele tientallen mensen te blauwbekken op het strand. Een handvol helden gaan te water tijdens de eerste 'wilde duik'. Zij gaan de geschiedenis in als de pioniers van de Horster Nieuwjaarsduik.